Εικονική Περιήγηση

Η εικαστικός και μουσειοπαιδαγωγός Ειρήνη Ράπτη, παρουσιάζει την πιο πρόσφατη δουλειά της «Shadow Dancers», με επίκεντρο τον χορό μέσα από την κίνηση της ανθρώπινης φιγούρας. Η ιστορικός της τέχνης Έλλη Λεβεντάκη που επιμελείται την έκθεση, σημειώνει: “ Στα έργα της Ειρήνης Ράπτη πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν τα σώματα των μορφών, τα οποία, είτε παραπέμπουν σε φιγούρες αγγείων, είτε στον «Χορό» του Matisse, δίνονται πάντοτε σχηματικά, σχεδόν αφαιρετικά, μοιάζοντας με σκιές της πραγματικής τους εικόνας. Το αίσθημα αυτό ενισχύεται και από την περιορισμένη χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται, με την ασπρόμαυρη απεικόνιση να αποτελεί συνήθη πρακτική. Ο περιβάλλον χώρος παραμένει λιτός, ενώ η έμφαση δίνεται στις ίδιες τις φιγούρες και την κινησιολογία τους, μέσα από λίγες γραμμές και έντονα κοντράστ.

Σε αντίθεση με την αφαιρετική προσέγγιση σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο, η εμφανής χειρονομία της εικαστικού δηλώνει μια εξπρεσιονιστική διάθεση, η οποία προσδίδει μια εσωτερική ένταση στο τελικό αποτέλεσμα. Στα έργα που κυριαρχεί η παρουσία του χρώματος, επιδιώκεται μια προσέγγιση του πνευματικού κόσμου, ενώ εκεί όπου επικρατεί το μαύρο χρώμα, οι αναζητήσεις φαίνεται να περνάνε στη σφαίρα του φαντασιακού. Έναν επιπλέον ονειρικό τόνο προσθέτει στο σύνολο, η αναγλυφικότητα της επιφάνειας των έργων, η οποία οφείλεται στον πειραματισμό με διάφορα υλικά, όπως το σμυρίγδι, δημιουργώντας νέες διακριτές υφές και μοτίβα. O θεατής γίνεται μάρτυρας μιας παράστασης που μοιάζει τελικά με μια ψευδαίσθηση ή μια αντανάκλαση, με τις σκιές των σωμάτων να αποτελούν τη μόνη απόδειξη της ύπαρξής της”.

 

Η εικονική περιήγηση που ακολουθεί παρουσιάζει μέρος από τη δουλειά μου.

Η εικονική περιήγηση δημιουργήθηκε από το archygram σε συνεργασία με την freelancer αρχιτέκτονα Αναστασία Σιουτοπούλου.
Μπορείτε να βρείτε τη μουσική που συνοδεύει την εικόνα στη διεύθυνση https://www.bensound.com/royalty-free-music/track/once-again
Ελληνικα