Το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι θα ανοίξει στις 11 Νοεμβρίου

6η μπιεναλε θεσσαλονίκης συνεντευξη τσιαρα
Η Διευθύντρια του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης, Συραγώ Τσιάρα, μιλάει για την 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης
7 Οκτωβρίου 2017
2η ART THESSALONIKI International Contemporary Art Fair 23 – 26 Νοεμβρίου 2017
30 Νοεμβρίου 2017
Το Λούβρο ανοίγει στις 11 Νοεμβρίου

Το Λούβρο στο Άμπου Ντάμπι θα ανοίξει για το κοινό στις 11 Νοεμβρίου. Τα εγκαίνια του μουσείου, τα οποία έρχονται δέκα χρόνια μετά την υπογραφή συμβολαίου ύψους 10 δις ευρώ με το γαλλικό ίδρυμα, επιβεβαιώθηκαν επισήμως σε συνέντευξη Τύπου στο Εμιράτο στις 6 Σεπτέμβρη. Το πολιτιστικό πρότζεκτ είναι μια σημαντική διπλωματική επιτυχία για την περιοχή και θα περιλαμβάνει διήμερη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, σύμφωνα με πληροφορίες της Art Newspaper.

«Επιτέλους θα εγκαταλείψουμε τη σφαίρα του φανταστικού και θα ανακαλύψουμε όχι μόνο τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του Jean Nouvel, αλλά το περιεχόμενο ενός νέου μουσείου που έχει σχεδιαστεί με μια διμερή συμφωνία και αυτό το καθιστά μια απολύτως μοναδική δημιουργία», μας είπε ο διευθυντής του Λούβρου Jean-Luc Martinez.

Το πράσινο φως για τα εγκαίνια δόθηκε από τις υπηρεσίες ασφαλείας των γαλλικών εθνικών μουσείων, οι οποίες πραγματοποίησαν τους τελικούς ελέγχους στο μουσείο του Άμπου Ντάμπι τον Αύγουστο, μετά από μήνες ανταλλαγών με την ομάδα του αρχιτέκτονα και την ηγεσία του μουσείου.

Το στήσιμο της συλλογής και της εναρκτήριας έκθεσης ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, μετά την άφιξη της πρώτης αποστολής έργων από το Παρίσι. Περιλαμβάνει βαριά λίθινα γλυπτά, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν πρώτα στις αίθουσες, συμπεριλαμβανομένων του δανείου ελληνορωμαϊκών και αιγυπτιακών αγαλμάτων από το Λούβρο, ενός συνόλου μαρμάρινων γλυπτών που δείχνει τον Απόλλωνα να σερβίρεται από τις Νύμφες και ήταν ανάθεση του Λουδοβίκου XIV για ένα σπήλαιο στις Βερσαλλίες, και της συλλογής ρωμαϊκών στηλών του Άμπου Ντάμπι. Μια δεύτερη παράδοση αντικειμένων πραγματοποιήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Περίπου τα μισά από τα έργα που θα εκτεθούν είναι μακροπρόθεσμα δάνεια από το Λούβρο και άλλα γαλλικά μουσεία, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από την εθνική συλλογή του Άμπου Ντάμπι -620 έργα που αγοράστηκαν μέσα σε μια δεκαετία με την τεχνική βοήθεια του Λούβρου και διατηρήθηκαν σε αποθήκη στη Γαλλία. Ο Manuel Rabaté, διευθυντής του νέου μουσείου, πιστεύει ότι μπορούν να είναι έτοιμοι μέσα στην προθεσμία για τα εγκαίνια: «Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει. Όλες οι ομάδες μας είναι πλήρως έτοιμες και είμαστε ενθουσιασμένοι που βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο.» Ωστόσο, το στήσιμο 600 έως 700 έργων σε δύο μήνες φαίνεται αποθαρρυντικό, δεδομένης μάλιστα της ποικιλομορφίας της διεθνούς συλλογής που κυμαίνεται από χάλκινες αντίκες και αφρικανικές ξύλινες μορφές έως ισλαμικό ασήμι, βυζαντινά νομίσματα και σύγχρονη τέχνη.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, από τις 11 έως τις 15 Νοεμβρίου, θα περιλαμβάνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις και επισκέψεις από διευθυντές μουσείων από όλο τον κόσμο. Θα ανοίξει επίσης το καφέ και το παιδικό μουσείο, αλλά θα χρειαστούν μερικοί μήνες ακόμη προτού όλες οι εγκαταστάσεις του χώρου, συμπεριλαμβανομένου του επιστημονικού κέντρου, να είναι πλήρως λειτουργικές. Η πρώτη έκθεση, με τίτλο «From One Louvre To Another», που επιμελείται ο Jean-Luc Martinez, θα ανοίξει στις 22 Δεκεμβρίου και θα παρουσιάσει την ιστορία του Λούβρου στο Παρίσι, από τα πρώτα του θεμέλια ως κατοικία που στέγαζε τη βασιλική συλλογή στη δημιουργία ενός δημόσιου μουσείου κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τα επίσημα εγκαίνια στο Άμπου Ντάμπι δεν είναι ακόμη γνωστές. Αλλά όπως λέει ο Manuel Rabaté: «Είναι ένα μουσείο που το Εμιράτο προσφέρει στον κόσμο.» Ο γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να χρησιμοποιήσει αυτήν την ευκαιρία για να προωθήσει την αντιτρομοκρατική ατζέντα του, η οποία είναι η κορυφαία του προτεραιότητα στην εξωτερική πολιτική. Κατά τη διάρκεια της ετήσιας διάσκεψης με τους γάλλους πρέσβεις στις 29 Αυγούστου, ανέφερε τη δημιουργία της Συμμαχίας για την Προστασία της Κληρονομιάς στις Περιοχές Συγκρούσεων (ALIPH) ως ένα σημαντικό βήμα. Ακολουθώντας τα βήματα της Γαλλίας, των Εμιράτων και άλλων, ένας εκπρόσωπος από την Κίνα επιβεβαίωσε ότι η χώρα θα συνεισφέρει στο παγκόσμιο ταμείο 100 εκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος. Το διοικητικό συμβούλιο της ALIPH σχεδιάζει να συναντηθεί στη Γενεύη στις 12 Οκτωβρίου για να εκλέξει τον πρόεδρό του και ελπίζει να έχει τα πρώτα του έργα λειτουργικά πριν από το τέλος του έτους.

Ελληνικα